Lena Cronqvist | Vita Ark
14 december - 13 januari, 2019

Med anledning av Lena Cronqvists förestående åttioårsdag den 31 december så har Bohman-Knäpper det stora nöjet att visa hennes Vita Ark. Denna svit målningar i tempera och olja på duk (2000 - 2001) ställdes första gången ut på Galleri Lars Bohman år 2002.

Vita Ark härleder från sorgen av hennes avlidne make, författaren Göran Tunströms död. Utöver att gestalta det psykologiska och existentiella drama som bortgång och förlusten av en närstående innebär, så är dessa målningar representativa för Cronqvists hyllade konstnärskap. År 2002 tilldelades hon Carneige Art Award, för de fyra självporträtt som ingår i serien Vita Ark.

Med en karriär som sträcker sig över 50 år, av särpräglat måleri och skulptur, betraktas Lena Cronqvist idag som en av våra främsta konstnärer. Hennes bilder skildrar ofta familjerelationer och den sårbarhet som där finns mellan vuxna och barn, älskande och par. Uppriktigt och djupt personligt ger konsten nerv åt frågor om döden, kärleken, ensamheten, barndomen och moderskapet. Privata situationer blir till en allmängiltig erfarenhet.

Lena Cronqvist bor och arbetar i Stockholm och Koster, Sverige. Hon är utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Cronqvist är ledamot av Kungliga Konstakademien.

 

Vita Ark visas 14 december - 13 januari, på Sturegatan 36
(obs galleriet har stängt 22 dec t.o.m. 7 jan)

För eventuella frågor samt pressbilder, vänligen kontakta galleriet.